We lopen op een pad hoog in de bergen in de mist. Het is de bedoeling is het om het panorama met de 'see of clouds' te zien. Maar we lopen alleen maar in de mist. Gebruik je fantasie adviseerde onze gids.

uit 2010 tot 2012 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Renaissance van het Taoisme

2011

De plastiek regenjassen verhoogden de ijle sfeer hoog in de bergen. De duizelingwekkende ravijnen, daar zag je niets van, het was egaal mistig, zoals Tao filosofen dat ook het liefst zien. De duizelingwekkende ravijnen zag je wel weerspiegeld op de gezichten van de pelgrimss, die wisten hoe de omgeving eruit zag op het hoogste punt waar wij ons bevonden. De lichaamstaal van de pelgrims wekten associaties op met italiaanse renaissance schilderijen.

Chinese renaissance

2011

 Het vrolijke optimisme, Taoistische pelgrims, zo weggelopen uit een schilderij gemaakt tijdens de renaissance...

In het hooggebergte2

2011

 Afgesneden van taal en betekenisgeving verwonderde ik me over de zaken die zich voor mijn ogen ontrolde.   Het licht en de mist verdampte de kleuren in het hooggebergte. Een heel dun laagje transparante olieverf bracht leven in het schilderij

In het hooggebergte6

2012

De ijle sfeer, het genieten, wie weet hoe lang gespaard, een eenmalige pelgrimstocht?

In het hooggebergte3

2011

 De regenjassen speciaal aangeschaft voor deze pelgrimstocht, keurig in de vouw. Soms drie lagen over elkaar. Of gekreukeld, maar soepel, dun en doorzichtig.   Vechtend met de Stofuitdrukking:, transparante lagen.

In het hooggebergte 4

2011

De dunne transparante of soms kreukelige regenjassen werden gedragen als koningsmantels. De mistige natuur, waarin kronkelige boomtakken alle kanten opslingerden wekten van zelf een surreeel gevoel op.

In het hooggebergte 5

2011

Dit werk vormt met hoog in de bergen 4 3n 3 een triptiek

Pad naar de hemel

2011

 De gele regenjassen lichtten op in de grijze mist. Het geel dat zich van nature naar de voorgrond dringt is erg teruggedrongen naar de achter grond. Zonder dat geel zou het werk veel saaier zijn. Zoeken naar het evenwicht niet alleen in filosifisch en fysiek opzicht, maar ook vanuit het schilderkunstige perspectief.

In het hooggebergte1

2011

 Een Chinese family op Taoistische pelgrimstocht.. De omgeving wekte associaties op aan bekende tafrelen. Het Chinese blauw en haar invloed op het Nederlandse Delfts blauwe aardewerk.

Meditatie in plastic regenjas

2012

Hoog in het gele gebergte, gehuld in meerdere plastic regenjassen, troffen we figuren aan, die helemaal opgingen in hun omgeving. Tot mijn verbazing riepen deze figuren gehuld in plastic regenjassen veel associaties op met bijblse taferelen uit renaissance schilderijen.

Happinezz

2012

Het Vredens teken. Vaak werden er twee vingers in de lucht gehouden bij toevallige ontmoetingen. Jonge meisjes vooral hadden er een handje van om dat te doen, uitgelaten vrolijkheid.

Chinese vaas

2012

We liepen in het landschap van de Chinese kunst (zie in 80 tuinen rondom de wereld BBC programma). De bomen, de kleuren, de bergen, de mist.   De wisselwerking van het bolle van de vaas en het holle van de weg naar beneden. Inspiratie, de Chinese vaas op de tentoonstelling Den Haag onder de hemel 2011, deze had een lampekap, een ironisch commentaar op de Nederlandse verknuttering van Chinese kunst? Door niemand opgemerkt, want zo vanzelfsprekend?

Flinterdun

2012

Oefening in stofuitdrukking, flinterdunne stof

Tao en de mistige bergen1

2010

 Tijdens de reis naar China inspireerde enkele Chinese kunstenaars (zie blog voor foto's) mij tot het maken van inktekeningen op rijstpapier.. De beleving van de wat grillige natuur is mijn voornaamste inspiratiebron

Tao en de mistige bergen2

2010

 Op het Pad naar de hemel zag ik naar houvast zoekende Chinesen. Een mooie metafoor.

Tao en de mistige bergen3

2010

 De mist vervormtyde bomen tot abstracte figuren die een eigen leven krijgen door de fantasie van de oude meesters

Tao en de mistige bergen4

2010

 Gebruik je fantasie zie de Chinese gids steeds tegen mij. Dat was niet moeilijk. Er gebeurde van alles. Het hoe en waarom ontging me vaak. Afgesneden van taal en betekenis wekten sommige tafrelen vervreemding op.

Tao en de mistige bergen5

2010

 Jullie verdienen een reis naar de schoonheid zei een Chinees meisje tegen mij toen ik haar vettelde dat we naar de Mount Huangsan gingen. Ik moest vaak aan haar woorden denken daar hoog in de bergen